onsdag 28 september 2011

Ateljens uppbyggnad

   Oj, vad besviken jag blev i torsdags när jag kom hem ifrån jobbet och hade 39° feber. Det var bara att krypa ner i sängen, istället för att ta tåget till Göteborg för att vara med på Stina Braxells seminarium och workshop. I hennes inspirerade bok om "Skapande barn" hade jag ju läst om arbetet i ateljen och atelieristans roll. Något som jag tagit fasta på är att vi behöver vara lika noggranna med att ge barnen verktyg för att uttrycka sig i bild som vi är att ge dem det talande språket.
Jag tycker att jag har en viktig uppgift i skolan där jag arbetar, där så mycket vikt läggs på barnens läs- och skrivträning. Jag vill ge dem  upplevelser av olika material och att få chans att få uttrycka sig i bild.
Vi håller på att bygga upp vår atelje på fritids. Eftersom jag är ny på skolan, och har ett stort och spännande jobb framför mig, att införskaffa färg och papper och övrigt material. Skapandet hade ingen hög prioritet tidigare på avdelningen. Det hade varit betydligt enklare för mig , på min tidigare skola där jag hade en atelje som jag försökt bygga upp med gott om material. Men detta är ju också en utmaning.
15_29_1---Heather_web.jpgJag har alltid gillat att jobba med förbrukningsmaterial och samlar på mig för glatta livet. Barn och föräldrar är med och samlar och så har jag fått lov att köpa in det nödvändigaste. Vi har nämligen inköps- stopp på skolorna i kommunen. Barnens skapande har redan kommit igång och vi skall nog få en inspirerande atelje att jobba i framöver.
Något som jag tycker är mycket tänkvärt, är vi pedagogers förhållningssätt till barns skapande. Detta skriver Stina Baxwell om i sin bok. Hur lätt det är att uttrycka sig på ett sätt som påverkar barns skapande,  samtidigt som vi så gärna vill att de skall komma igång. Vi måste ha tålamod och låta dem klottra och lära känna materialet i sin egen takt

1 kommentar:

  1. Jättespännande! I torsdags fick vi inte ens en skolsal att vara i utan Stina höll en (förvissop bra improviserad) gruppdiskussion i caféet så det var bra att du inte tvingade dig iväg med feber! Jag saknade dig dock som sällskap till/på stationen!

    SvaraRadera