tisdag 11 oktober 2011

Oljepastell!

       I förra veckan använde vi oljepastellkritor . Jag presenterade kritorna och barnen fick känna på hur feta och mjuka de är att måla med. De täckte hela sitt vita papper som de fått och jag sa att de gärna fick måla med flera färger över varandra.  Jag ställde också fram spikar och skruvar, som de kunde skrapa och göra motiv med.
Det hade varit väldigt dimmigt och fuktigt ute i några dagar och de började prata om saker som man kunde se ute när den fuktiga daggen låg på t.ex. ett spindelväv med dagg på som någon hade sett.
     Det blev många härliga bilder. De flesta med svart som översta lagret och med många färger inunder, med olika motiv som de rispat fram. Naturligtvis blev det många spindelväv, för att de pratat om det men även andra motiv. Några barn hade lämnat en färggrann ram längst ut på pappret och det blev en härlig kontrast mot det svarta.

   Denna veckan har vi fortsatt att använda oljepastellkritor. Vi har plockat in härliga lönnlöv, som har många färger, sådana som man kan hitta ute just nu. Vi har en stor härlig skolgård med många olika träd, b.la. lönn. Barnen började "trycka" av lövet, genom att lägga det under ett vit papper och dra med en torrkrita över, som de gjort flera gånger tidigare. Vi pratade om att fortsätta och måla av sitt eget löv som man valt. Med oljepastellkritorna målade de av sitt löv, i de färger som det har. För att täcka bakgrunden stöpplar de med vattenblöt svamp och färg från temperablock. Den blöta färgen fäster ju inte på den feta kritfärgen. Det blev en härlig målarstund med flera olika material och tekniker. Härligt!

1 kommentar:

  1. Åh vad härligt det låter! Måste prövas i lite lättare grad på"mina" små!

    SvaraRadera